maandag 29 maart 2010

If you can't stand the heat...

Vandaag had ik een serieus diner. Een diner waarvan het hoofdgerecht à la minute gemaakt moest worden en bestond uit onderdelen die ik niet eerder maakte. Ik weet het, ik ben niet goed bij mijn hoofd...
Het begon allemaal simpel; een voorgerecht dat ik van te voren kon klaarmaken van bietjes, gerookte zalm, dille en wodkaroom.


Maar toen werd het spannender (zie je mijn gezicht?). Voor het hoofdgerecht had ik een groot stuk rosbief en maakte ik een bearnaisesaus. Het was nog niet zo duidelijk hoe laat men aan tafel zou gaan, en helaas maakte ik de saus net iets te vroeg. De saus was perfect, net als bij het proefdraaien in de middag, maar door de wat grotere warmte rond het fornuis en mijn aandacht voor vlees, aardappeltjes en groente schoot mijn prachtige saus spontaan in de schift! Geen ijsklontje kon meer oplossen wat onomkeerbaar was. Er zat niks anders op om als een razende opnieuw kruiden en sjalotje te hakken, met azijn in te koken, boter te klaren en Maddy, die in de keuken was, te vragen 12 eieren te splitsen. Opnieuw kon ik als een gek de eieren kloppen met de boter, terwijl Hans te vlees sneed. Pffff..... uiteindelijk liep ik maar een kwartier uit, maar ik ben wel een jaar ouder geworden in dat kwartier!
Godzijdank was de saus weer heerlijk en dit keer zonder schift, en ik kon ik snel verder met het nagerecht.


En dan het nagerecht, ook niet helemaal hoe ik het wilde, maar wel erg lekker. Op maandag is de groothandel nog helemaal leeggekocht, en helaas wist ik pas vrijdag dat ik vandaag een diner had en moest ik zaterdag werken, dus zat eerder boodschappen doen er niet in. De Griekse yoghurt die ik wilde was er niet en ik moest het met een dunnere versie doen. Wel lekker gelukkig, maar van het inzakkerige type. De combinatie met mijn eigengemaakte aardbeienjam, dragonsiroop en honing van Christiaan was een goed idee.






zondag 28 maart 2010

Weer eens wat anders

Deze week hadden we een aantal terugkerende gasten, dus enig experiment om te blijven vernieuwen was op zijn plaats. Daarom deze espressomuffins en hartige taart met aubergine en kerstomaatjes zonder room en eieren.
Een mooie lentesoep: wortelsoep met korianderolie.




En 's avonds maakte ik onder andere deze tapas: tortilla Espagnol, banderilla's en groentenchips van biet, zoete aardappel en pastinaak met tuinkruidendip. Ook maakte ik een hele mooie salade met dubbelgedopte tuinboontjes, saffraan-kerstomaatdressing en geroosterde venkelzaadjes. Helaas vergat ik een foto te maken...


meatless tuesday and wednesday

Twee vegetarische dagen deze week met omelet met geitenkaas en munt en een salade met kidneybonen, groene bonen en feta.


dinsdag 23 maart 2010

Blije mensen

Heel veel mensen hebben vorige week genoten van deze kikkererwtensoep met koriander en chorizo. Sommigen kwamen mijn keuken in om een extra kop te halen!

Deze minitaartjes met spinazie en feta deden me denken aan de lente die voorzichtig is ingezet. Het groen van de spinazie dat hier en daar te zien is, lijkt op het gras dat buiten tussen de bruine bladeren omhoog schiet.

Naast de lunch maakte ik vorige week ook een succesvol avondmaal. Na een paar hapjes in de bar serveerde ik vanuit buffet en aan tafel enkele in de smaak vallende gerechten. Wat ben ik blij dat door de verbeterende temperatuur buiten deze gazpacho weer tot zijn recht komt.

Op het buffet deze tomatensalade met basilicum, rode ui en mozzarella, aardappelsalade met dille, maar ook een groene salade met gegrilde asperges en gedroogde tomaat, Serranoham, Manchego, tapenade en gemarineerde champignons.


De pittigzure noedelsalade met peultjes en kip deelden we uit in handige kartonnen doosjes.




Jammer dat ik geen foto had van de zeer geslaagde Marokkaanse viskoekjes met komkommersalade met kaneel, maar voor mij was het hoogtepunt toch wel deze bulgursalade met druiven en sumac met gepeperd rundvlees.

Mensen waren erg enthousiast, en dan is het toch wel het allerleukste!

zaterdag 13 maart 2010

720 bordjes en glaasjes......

Het was weer eens zover. Ik moest vandaag een weer veel te grote klus klaren. Naar aanleiding van een eerder feestje (voor 80 personen), werd ik nu gevraagd voor een feestje te cateren voor 100 gasten. Vorige week bleken dit er 120 te zijn geworden. En dat is toch niet niks! 6 gangen en zoet lekkers bij de koffie ging er in 5 uur tijd uit en dat is toch best aanpoten. Gelukkig had ik weer geweldige hulp in de keuken, en liep alles dus helemaal gesmeerd. De voorbereidingen in de afgelopen dagen gingen goed, en vandaag verliep alles wonderlijk relaxed. Hierbij een impressie van de middag/avond.
De ontvangst was met wortelcake met rozijnen, brownie met witte chocola en scones met clotted cream en eigengemaakte aardbeienjam.

Toen iedereen goed en wel aan een glas wijn zat, werd het zoet vervangen door brood, tapenade, olijven en nootjes.


Als eerste gang de intussen bekende boerenpaté met cranberrycompote. De aanwezige vegetariër kreeg gegrilde asperge en paprika met kappertjes en ingelegde citroen.


Als derde gang een nieuw gerecht van gerookte zalm, bietjes, dille en wodkaroom. (de tweede gang is helaas niet vereeuwigd, maar was een doperwtensoepje met Serranoham en munt)



Wederom een warm gerechtje in de vorm van een glaasje coq au vin met een muffin van rode ui. Hiep hiep hoera voor mijn oven nog maar eens een keer; in plaats van 24 muffins, kan ik nu 72 muffins tegelijkertijd bakken!



Een bordje met 3 kaassoorten van de Leyedaeler; Goolse zachte, bieslookkaas en geitenkaas, kletzenbrood en eigengemaakte perenvijgenjam.



En tenslotte een warme crumble met appel, peer, cranberry's, rozijnen en hazelnoten met vanillesaus.


woensdag 10 maart 2010

Pasta en een stoofpotje

Hierboven spaghetti met gerookte zalm, rucola en pijnboompitten.
Voor meatless monday maakte ik een stoofpot van aardappel en paddestoelen met muffins met rode ui en sjalot.

woensdag 3 maart 2010

Wanneer de winter de lente ontmoet

De zon begint weer te schijnen, de dagen worden voorzichtig langer en de vogels laten zich met veel kabaal horen. De lente is weer in aantocht. De eerste raapsteeltjes werden weer verenigd met het winterse van gestampte aardappels. Jippie!
De lente maakt ons trouwens ook erg actief. Gisteren mestte ik mijn bijkeuken uit en maakte ik een nieuwe voorraad peren-vijgenjam en vandaag heb ik de hele buiten hout gestapeld; alvast voor het volgende winterseizoen!